31.10.2009

YENİ ÇITALAR

Elimdeki beşlikleri değerlendirmek için ikiye bölmeyi düşündüm böylece yeni sandık yapmaktan kurtuldum elimde 30 adet beşlik var baharda onları doldurmak ana sandıkların mevcudunu etkiliyor idi kısacası meşakatli oluyor idi beşlik bir sandığı ikiye aynı hacimde iki koloni çalıştırmak daha mantıklı geldi çıtaların basit bir sac parçası ile ekledim böylece ister tek kovan ister iki kovan çıtanın sağa ve sola katlanır olması polen ve bal blokesini yön değiştirerek arıları çalıştırmak avantaj sağlar diye düşünüyorum açıldığında ise ana kovanlara verilip arılı destekte yapmak mümkün istendiğinde normal beşlik kovana da dönen kısaca çok yönlü kullanılır diye düşünüyorum bir tane numune yaptım yakında elimdeki beşliklerin hepsini aynı model olacak çiftleştirme kutularından çok avantajlı anaya geniş yumurtlama alanı var kovan terkleri böylece önlenmiş olur aşırı güçlendimi bir çıta arılı alıp başka kovana verilip kovan zayıflatılıp öbür kutuları da güçlendirmiş olur başka bloglarda katlanır çıta görüştüm onlarda güzel ama sac kulakların yapımını herkez yapamaz perçinli olduğu için tek yöne döner küçük sandıkta sağa sola dönmez katlandığında iki tarafı farklı kulak yapısına sahip bu sistemde her iki tarafı istediğin sandığa istediğin şekilde kullanmak mümkün istendiğinde arılar üzerinde iken iki vidasını çok basit şekilde sökülebilir ve takılabilir gerekli olan malzeme 62*25*1,5 sac ikide vida . Not benim sandık ve çıtalarım standart ölçülerde.




Sandığın taban tahtasını çıkarıp yan duvarları gönye ile çizip işaretledikten sonra spiral ile kanal açıyorum tabana dışarda kanal açıp musluk tünek girişleri sağa ve sola eşit olacak şekilde tekrar yerine çakıyorum içine bölme tahtasını hazırlayıp salıyorum işlem tamam.


Bölünmüş hali toplam 10 çıta bir gözü normal 2,5 çıtaya tekabul ediyor bir sandıkta iki koloni iki ana.
Basit bölme parçası ile bölme işlemi kolay.


Çıtanın altındaki kovan yapım aşamasında 20 çıtalı o da ortadan bölmeli iki taraftan çalıştırmalı adına ne derseniz deyin işte detaylı resimleri daha sonra yayınlanacak.
İçten görünüş .
Sandığın bölünmüş hali katlanır çıta.
Sandığın önü veya arkası.
Diğer tarafı.
Çıtaların yüksekliği normal çıta ile aynı çıtanın iç ölçüleri 182*220mm normal çıtalarım iç ölçüleri 220*420mm dir
Normal beşlik oluşu.

9 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Abi ellerine sağlık bu şekilde arıların kışlaması da kolay olacak bu arada truva gitmiş gözün aydın:)

Θεοδόσης Κατσαρός dedi ki...

Very clever!
Nice!

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Şenol bey,katlanabilir çerçeven güzel olmuş,saglıcakla kalın.

İlhami Uyar dedi ki...

Sayın Civelek ,her insan farklı pencereden bakarak sorunları çözüyor,güzel bir düşünce neticesinde farklı çözüm yolu olmuş,iyi çalışmalar,kolay gelsin.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Şenol buldugun uygulamayı bir yıl sonra paylaşmana resmen gıcık oldum diyebilirim, hatta diyorum. En son Muhteşem abinin sagımda yayınlayacam dedin gene kaç ay geçmiş, arıcılıkta, tembel arıcıylada oluyor biliyorsun::)))
Birde Osmanlı arıcılıgı diye eskilerde kalanlara sitem edersin.

Sistem güzel, bana uymaz çünkü tüm teşkilatımı çöpe atıp yeniden bu sisteme dönmek beni öldürür. Paylaşım için teşekürler.

PINARHİSARLI BALCI AMCA dedi ki...

Çalışmalarına tebrikler bu yeni uygulamalar seneye bizede çok yarayacak sayende arıcılıkta bir şeyler yenileniyor oluşumlar ve yenilikler bu bloglar ve paylaşımlar sayesinde arıcı arkadaşlara çok şeyler ögretiyor bence bilgi paylaşımına sonuna kadar devammmm
KOLAYGELSİN

Trakya dedi ki...

Faydalı olabildimse nemutlu bana ilerde belki daha yeni teknikler görürüz onlardan da faydalanırız paylaşıma devam saygılar selamlar.

İlhami Uyar dedi ki...

Sayın civelek bayramınızı kutlar daha nice bayramlar dilerim.

Fatih Rıfkı Arı dedi ki...

Emeğine sağlık Şenol kardeş,
bu çalışmanı örnek olarak kullanacağım.