7.12.2009

YENİ TABANLARDA VAROVA KONTROLÜ

Geçen gün hava yazdan kalma idi arılarda hareket vardı seyretmesi ise çok hoştu.

Yeni koyduğum tabanda faliyet güzeldi giriş farklı olduğu için biraz yadırgama oldu ama ya alışacaklar ya alışacaklar yapılanlar onlar için rahatlıkları için.

Sabah gidip kontrol edeyim dedim sonuç tatmin edici iki canlı iki ölü varova birazda mum kırıntıları hemen yedi tane taban hazırda duruyordu onları alıp arıların altına koydum havanın iyi olmasını fırsat bilip akşam üstü varova ilacı yaptım duman olarak daha önceleri baldan sonra altı defa ilaç yaptığım için az vardır diye düşünüyor idim arıların üzerinde tek tük görüyordum meğer görünmeyenler yüzlerce imiş sanki varova üretimine geçmişim alttaki resimler herşeyi güzel anlatıyor bence varova ilacını arada sırada yapmak gerekir ihmale gelmez bende yok demek olmaz komşunun arısından gelir yine gelir tüm civardaki arıcılar aynı anda yapsa tamam ama öyle olmuyor söylüyosun ama umursamıyorlar sen uğraş dur toplu hareket etmek her zaman iyidir diye düşünüyorum arıcıların yararına zararına değil .

Tabanlar sabit olduğu için göremiyordum çekmeceyi çekince herşey ortada almanyada bulunan mehmet yüksel arkadaşımıza vede diğer arkadaşlara teşekkür ederim sitelerinde dolaşır iken görmüştüm mantıklı geldi onlarınkine benzemesede yaptığı iş aynı buda farklı modeli oldu şimdi hepsini değiştirmeye devam herkese tavsiye ederim.

Bir başka taban durum ondada aynı ikinci ilaçlama yapmıştım bu gün baktım üçtane vardı bitmemiş hiç olmassa yürlerce yoktu fotolayamadım yanımda yoktu evde unutmuşum sıcaklıklar düşsün sonkez oksalik yaptımmı işlem tamam.

7 yorum:

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Şenol hani biz deniyoruzbulacagız filan deniyorya. Biz en iyi Mehmet Yüksel sayesinde Almanyadaki uyguları yakından takip etmeye başladık. Yani adamlar yıllardır denemişler uygulamışlar ve hazır bir şablon var, sonuçta sen bölge ısıs farklarını gözeterek bu şablonu ileri geri alabilirsiniz. İki gün öncesi Mehmet msn sohbetinde dediki abi birliğimiz artık oksalik asit yapabilirsiniz diye meil attı dedi ve tarihte vermişler ben tarihi şimdi unuttum. Her şeyde bir düzenlilik var bizde öylemi. Her taraf kambur. Kimin ne yaptıgı belli degil, Fakat malzeme farkınıu görüyormusun. Mücadeleni yap ertesi gün bak ne kadar varroa dökülmüş gör, bizim kovanlarda ne olmuş diye bakana kadar arılar varroaları havalandırma yaparken bile, bir sürüsü uçup gitmekte.

Güle güle kullan, benim bu sisteme geçmem için kovanları arısıyla satıp yeniden kovan yapmam gerekiyor, zatende ömrümüz marangozda bitecek böyle giderse, parayı bulup, birde paraya kıyıp yeni kovan almam lazım::))

Sağlıcakla kal.

Unknown dedi ki...

Şenol Kovan altlıkların hayırlı olsun,faydası çok herkeze tavsiye ederim,varroa kontrolünde ve yazın
sıcaklarda çok faydalı güle güle
kullan,selamlar saygılar.

muhteşem turunç dedi ki...

Bu ne be yav nerden buldun bu kadar varroayı:)benim kovanlarda hiç yok be:) neyse senol abi gule gule kullan hakkaten guzel:)

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Şenol bey,yeni taban tahtaların ne kadar faydalı olduğunu uygulayarak görmüşsün.Bizlerlede paylaştın sagolasın.Bilğinin dogrulugunun test alanı uygulamadır.Mehmet kardeşimiz üniversitedeki uygulamalı, bilgileri uygulayarak bizlerle paylaştı.Türkçesini tercüme de edebilirdi.Taban tahtalarının en büyük faydasıda,varroa ya karşı kullanılan ilaçları test etme imkanını dogurmutur.Saglıcakla kalın.

Unknown dedi ki...

Şenol Bey,
Hiç tartışmasız bütün arıcıların bu tip kovanlara ve dip tahtası uygulamasına geçmesi lazım.Vecdi abininde belirtiği gibi hangi ilacın varoo için daha etkili olduğunu da bu sayede gözlemlemek mümkün. Diğer kovanlarda ancak senede bir kere temizlik yapmak mümkün olurken bu şekilde arıları hiç rahatsız etmeden istenildiği zaman temizlik yapmak mümkün. Hayırlı olsun.
Selamlarımla,

PINARHİSARLI ARICI dedi ki...

Şenol kardeşim altlıkların hayırlı, arıların saglıklı, mutlulugun dağim olsun yapmış oldugun bu faydalı çalışmalar arıcılar arasında taktir edilip sohpetin geciyor bu başarılı çalışmanın ardından ana çiflendirme kovanlarınıda bu kış yapta önümüzdeki dönem hazırlıklı sezona girelim çalışmalarında başarılar dilerim
kolaygelsin

İRFAN CEYHAN dedi ki...

Senol bey altlıklarınız hoş olmuş.tebrikler.Tanışmak ve bilgi paylaşmak acısından eklerseniz seviniriz.
irfanceyhan@hotmail.com

http://irfan42.blogspot.com/