20 tane ana ürettim 15 ini komşuma ibrahim abiye bıraktım 5 i bende genç olduklarından yumurtaları bırakırken bir gözde beş tane yumurta gördüğüm oldu kalite oldukları belli üretim aşamasında karşılaştığım sorunlar epey moralimi bozsada değdiğini düşünüyorum keyfim yerine geldi sorunları sıralamak gerekirse üretilecek ana sayısı kadar arılı çıta anaları verilecek sandıklar içinde hazır bulunması gerekir aynı gün hem ana memesi hem arı silkelemesi olmuyor ana verilecek sandıklarda arıların çalışması gerekli veya serin karanlık ortamda bekletilmesi gerekli benim şimdi yaptığım bir çıta arılı yavrulu çıtayı kapalı gözlü terci ediyorum arılar çabuk çıkıp gen arılar oluşmasını istiyorum aynı gün transfer yapıyorum anaları verecem bir gün önce verdiğim çıtaları kontrol edeyorum ana memesi var ise bozuyorum yarın da kendi yaptığım ana memelerini veriyorum burada yapılması gereken ilk olarak temeli oluşturmak ana yumurta atıp gözler kapandığı zaman istediğin arıya ver çarkı döndürmek istersen üretime devam et mühim olan ilk üretim gerisi gelir havaların da çok önemi var bence ben ürettiğim zaman havalar çok güzel gidiyordu anaları verecem yağmur başladı analar çıkmak üzere bir gün geciktirsemçıkıcaklar yağmur altında anaları verdim sorun bitmedi havaların kötü gitmesinden analar çiftleşmeye geç çıktılar tabi bu arada moral sıfır havalar daha kötüleşti soğuk olmaya başladı yumurta atıpta sonra yavru çürüğü korkusu ALLAHA şükür sorunlar bitti temel hazır elimde beş tane ana hazır üretime devam baldan sonra yaşlıların hepsini değiştiricem kışa genç ana ile girsinler şu andeğiştirmek istemiyorum arılarımın yüzde doksanbeşi katta balada az kaldı düzenlerini bozmak istemiyorum.
Çok hareketli ricala fotoladım sanki yüz görümlüğü ister .
Bal, vitaminler, enzimler, mineraller, aminoasitler ve vücut için gerekli,yaşamsal değerde diğer pek çok elementi içerir.Bu,balı,şekerli ürünlerden ayıran en belirgin özelliktir.Arılar,1 gram bal için 4000 den fazla çiçeğin nektarını toplarlar.Bal,binlerce çiçeğin,bitkinin besleyici değerlerini ve şifasını taşır.Kişinin beslenme ve enerji ihtiyacına büyük ölçüde katkı sağlar.100 gram balda,yaklaşık 325 kalori vardır.Öte yandan bal,antioksidan ve anti bakteriyel özelliğiyle,VÜCUDUN DİRENCİNİ güçlendirir.Sağlığı korumaya yardımcı olur.
GERÇEK BAL SAHTESİNDEN NASIL AYRILIR
İster petek,ister süzme olsun,gerçek balı sahtesinden ayırmak,uzmanlar için bile son derece zordur.Kıvamına ya da rengine bakarak,koklayarak,hatta tadarak balın gerçeğini sahtesinden ayırt etmek neredeyse olanaksızdır.En doğru,sağlıklı ve emin yol,laboratuar analizidir.İleri teknoloji ile donatılmış laboratuarlarda,deneyimli uzmanlarca yapılacak analizler,gerçek balın sahtesinden kuşkuya yer vermeyecek biçimde ayırt edilmesini sağlar.
(İnandığınız güvendiğiniz kişilerden bal alın.)
NEDEN BAL TÜKETMELİYİZ
Günlük besin ve enerji ihtiyacımız,özellikle günümüzün zorlu koşullarında giderek artıyor.Öte yandan,sağlıklı ve doğru beslenme,sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazları arasında yer alıyor.Bal,hem besin değeri, hem insan sağlığına katkıları bakımından,doğal gıdaların önde gelenidir.Benzersizdir.Sağlıklı ve doğru beslenmenin,günlük enerji ve vitamin ihtiyacımızı doğal biçimde karşılamanın en iyi yollarından biri,her gün,yeterli miktarda bal tüketmektir.
ÇOCUKLAR İÇİN MUTLAKA BAL
(Ama bir yaşından sonra.)Vitamin,besin ve enerji değerleriyle bal,yetişkinler için olduğu kadar,çocuklar için de önemli bir gıdadır.İçeriğindeki vitamin,mineral,enzim ve aminoasitler,çocukların bedensel gelişimine önemli ölçüde katkı sağlar,enerji ihtiyaçlarını karşılar ve vücut dirençlerini artırır.Ancak uzmanlar,bir yaşından küçük çocuklara bal yedirilmemesini önermektedirler.
DOĞAL BAL BOZULMAZ KRİSTALLEŞEBİLİR
Yaygın kanının aksine,gerçek bal bazen kristalleşir.Bu,bozulduğu anlamına gelmez.Kristalleştiği haliyle de tüketilebilir;besin değerini kaybetmez.Balı kristalleşme öncesindeki kıvamına getirmek mümkündür.45 dereceden daha az ısıda,benmari usulü bir kabın içinde,suyla doğrudan temas ettirmeden ısıtmak,kristalleşmenin çözülmesi için yeterlidir.Sahte bal ise,doğanın özlerini içermediği için,uzun süre kristalleşmeyebilir. Salgı balları hariç.
ARI IRKLARI
Bütün canlılarda olduğu gibi arılar da zaman içinde yaşadıkları coğrafi bölgenin şartlarına uyum göstererek değişik ırk özellikleri kazanmışlardır. Arı ırkları hırçınlık, çalışkanlık, hastalıklara dayanıklılık gibi değişik özellikler gösterirler.
Arı ırkları; büyüklük, renk, dil uzunluğu, vücudun kıl örtüsü, balmumu bezlerinin şekil ve büyüklüğü, kanat damar yapısı ve kanat büyüklüğü gibi morfolojik özelliklerle birbirlerinden ayrılırlar. Bugüne kadar yapılan taksonomik çalışmalarda dünyada 24 arı ırkı kesin olarak tanımlanmıştır. Bunlardan ancak bazıları ekonomik öneme sahip olup ekolojik şartların elverdiği her yerde yetiştirilirler. Ekonomik değer taşıyan arı ırkları içinde İtalyan, Kafkas ve Karniyol ilk sıralarda yer alırlar.
Üstün arı ırkından beklenen özellikler şunlardır: - İnsana yakın ve uysal olması. - Uçuş uzaklığının uzun olması. - Daha fazla bal ve polen toplayacak fiziki özelliklere sahip olması. - Kovanlarını temiz tutması ve hastalıklara karşı dayanıklı olması. - Coğrafya ve iklim şartlarına dayanıklı olması. - Hortum uzunluklarının fazla olması. - Ana arıların yumurtlama yeteneklerinin yüksek olması.- Oğul eğilimlerinin düşük olması.
KARNİOL
Karniol Arıları: (Apis mellifera carnica), ince yapılı ve uzun dillidir. Kısa ve sık bir kıl örtüsüne sahiptirler. Gri arılar da denilen Karniol arısının kitini çok koyu renktedir ve genellikle 2. ve 3. halkalar üzerinde kahverengi noktalar, bazen de kahverengi çizgiler vardır. En sakin ve uysal arı ırkıdır. Yavru üretme kabiliyetleri çok iyidir. Küçük aileler halinde kışladıklarından yiyecek tüketimleri azdır. Polen miktarı yeterli olduğu sürece yavru büyütme uzun süre devam eder. Sonbaharda ailenin nüfusu süratle azalır.Çok sert iklim şartlarında bile kışlama yetenekleri iyidir. Oğul verme eğilimleri yüksektir. Yön tayin etme ve kovanlarını bulma duyguları kuvvetlidir. Yağmacılığa karşı meyilli değildirler. Çok az propolis kullanırlar ve bu yüzden yavru hastalıklarına karşı çok hassastırlar. Çevre şartları değişikliklerine uyma kabiliyetleri yüksektir.
KAFKAS
Kafkas Arısı: (Apis mellifera caucasica) Çok uysal,çalışkan ve şiddetli soğuğa dirençli olma gibi üstün ırk özellikleri vardır. Hortumları diğer arı cinslerinden uzundur. Sık sık oğul verme eğilimine girmemeleri bu ırkın üstün nitelikleri arasındadır. Yavru verimleri yüksektir ve kuvvetli aileler meydana getirirler. En kuvvetli oldukları devre yaz ortasıdır.
İTALYAN
İtalyan Arısı: (Apis mellifera ligustica) Eskiden beri üstün özelliklerini koruyan üstün bir arı ırkıdır. Asıl yurdu Kuzey İtalya'dır. İtalyan arıları çok çalışkan ve uysaldırlar. Ana arı bol yumurtlama yeteneğine sahiptir.
2 yorum:
sayın meslektaşım bir ricam olacak.ayçiçeğiğinin durumunu resimlermisin ne durumdalar ne zaman açarlar biraz bilgi verirmisin.
teşekkürler....
Yorum Gönder