Aynı analarının renginde ilk kızlarımızdan yavaşla kızım önümüz kış ilerde belki aklı başına gelir.
Karniol kendini orta yazda sanıyor yumurtaya devam bana çok tuhaf geliyor belkide dağa önce elimde karniol olmadığı için kıyaslama imkanım olmadığından çok aşırı yumurta isteği var sadece bu kovan olsa tamam elimdeki bütün karniollar aynı eminim ki iklimi sıcak geçen yörelerde bu analar kovanları çoşturur normal sıcaklık ve yiyeceği oldumu yumurtaya devam ilkbahar gelse de anaları üretsem hepsini karniol kırması yapıcam almanyada oluyor bizde neden olmasın iklim olarak pek fark yok bence en kötüsü bile bizim ne olduğunu bilmediğimiz analardan kat kat iyidir.
Çoşmuş gelişmesi çok güzel.
Koca yemiş merak eder dururdum yemek te nasip oldu bizim ormanlarda da varmış.
Arıcı kadir bayram için köye gitmiştik bayram da olsa arılar akıldan çıkmıyor ki hoş beş ten sonra kahvede oturuyorduk hadi arılara gidelim dedim onun da hazır tarafı imiş hemen motorize ekip kuruldu arılığa gelindi köyden uzaklığı 10 dakika 2 kovan açtım zayıflardan bal çekmeye başlamışlar kuvvetli arıları olan eminim ki iler de bal sağımı yapar arıların çalışması görülmeye değer her taraftan arı geliyor gerçi kafalarını uzatsalar pürene çarpacaklar İŞALLAH bereketli geçer arıcıların yüzü güler.
Tepeye hakim bi yerden bakınca görüntü çok hoş deniz gözüküyor arılar gözüküyor pürenler çok olunca insan o kadar çiçeğin içinde bir hoş oluyor arılarımı getirmek aklımdan geçti ama birde o külfet aklıma gelince vaz geçtim ben arılarımı görmeden duramam o kadar uzağa git gel zor yağmurlar yağdı burdada mevsim çiçekleri açmaya başladı arılar polen çekmeye başlamış yiyecekleride var her gün seyretmedende olmaz kahvede oturacağına arıların yanın da oyalanıyorum belki elerki yıllarda götürürüm kısmet diyelim.
Beyaz olanlar arı sandıkları.
Zorda olsa fotoladım poz vermek istemedi ricala poz verdi.
Bu yıl püren verimli geçecek galiba.
Arıları olan şanslı.
Her tarafı püren.
Arıların sevdiği sarmaşık her çeşit arı mevcut bal özü ve polen alıyorlar.
Bal, vitaminler, enzimler, mineraller, aminoasitler ve vücut için gerekli,yaşamsal değerde diğer pek çok elementi içerir.Bu,balı,şekerli ürünlerden ayıran en belirgin özelliktir.Arılar,1 gram bal için 4000 den fazla çiçeğin nektarını toplarlar.Bal,binlerce çiçeğin,bitkinin besleyici değerlerini ve şifasını taşır.Kişinin beslenme ve enerji ihtiyacına büyük ölçüde katkı sağlar.100 gram balda,yaklaşık 325 kalori vardır.Öte yandan bal,antioksidan ve anti bakteriyel özelliğiyle,VÜCUDUN DİRENCİNİ güçlendirir.Sağlığı korumaya yardımcı olur.
GERÇEK BAL SAHTESİNDEN NASIL AYRILIR
İster petek,ister süzme olsun,gerçek balı sahtesinden ayırmak,uzmanlar için bile son derece zordur.Kıvamına ya da rengine bakarak,koklayarak,hatta tadarak balın gerçeğini sahtesinden ayırt etmek neredeyse olanaksızdır.En doğru,sağlıklı ve emin yol,laboratuar analizidir.İleri teknoloji ile donatılmış laboratuarlarda,deneyimli uzmanlarca yapılacak analizler,gerçek balın sahtesinden kuşkuya yer vermeyecek biçimde ayırt edilmesini sağlar.
(İnandığınız güvendiğiniz kişilerden bal alın.)
NEDEN BAL TÜKETMELİYİZ
Günlük besin ve enerji ihtiyacımız,özellikle günümüzün zorlu koşullarında giderek artıyor.Öte yandan,sağlıklı ve doğru beslenme,sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazları arasında yer alıyor.Bal,hem besin değeri, hem insan sağlığına katkıları bakımından,doğal gıdaların önde gelenidir.Benzersizdir.Sağlıklı ve doğru beslenmenin,günlük enerji ve vitamin ihtiyacımızı doğal biçimde karşılamanın en iyi yollarından biri,her gün,yeterli miktarda bal tüketmektir.
ÇOCUKLAR İÇİN MUTLAKA BAL
(Ama bir yaşından sonra.)Vitamin,besin ve enerji değerleriyle bal,yetişkinler için olduğu kadar,çocuklar için de önemli bir gıdadır.İçeriğindeki vitamin,mineral,enzim ve aminoasitler,çocukların bedensel gelişimine önemli ölçüde katkı sağlar,enerji ihtiyaçlarını karşılar ve vücut dirençlerini artırır.Ancak uzmanlar,bir yaşından küçük çocuklara bal yedirilmemesini önermektedirler.
DOĞAL BAL BOZULMAZ KRİSTALLEŞEBİLİR
Yaygın kanının aksine,gerçek bal bazen kristalleşir.Bu,bozulduğu anlamına gelmez.Kristalleştiği haliyle de tüketilebilir;besin değerini kaybetmez.Balı kristalleşme öncesindeki kıvamına getirmek mümkündür.45 dereceden daha az ısıda,benmari usulü bir kabın içinde,suyla doğrudan temas ettirmeden ısıtmak,kristalleşmenin çözülmesi için yeterlidir.Sahte bal ise,doğanın özlerini içermediği için,uzun süre kristalleşmeyebilir. Salgı balları hariç.
ARI IRKLARI
Bütün canlılarda olduğu gibi arılar da zaman içinde yaşadıkları coğrafi bölgenin şartlarına uyum göstererek değişik ırk özellikleri kazanmışlardır. Arı ırkları hırçınlık, çalışkanlık, hastalıklara dayanıklılık gibi değişik özellikler gösterirler.
Arı ırkları; büyüklük, renk, dil uzunluğu, vücudun kıl örtüsü, balmumu bezlerinin şekil ve büyüklüğü, kanat damar yapısı ve kanat büyüklüğü gibi morfolojik özelliklerle birbirlerinden ayrılırlar. Bugüne kadar yapılan taksonomik çalışmalarda dünyada 24 arı ırkı kesin olarak tanımlanmıştır. Bunlardan ancak bazıları ekonomik öneme sahip olup ekolojik şartların elverdiği her yerde yetiştirilirler. Ekonomik değer taşıyan arı ırkları içinde İtalyan, Kafkas ve Karniyol ilk sıralarda yer alırlar.
Üstün arı ırkından beklenen özellikler şunlardır: - İnsana yakın ve uysal olması. - Uçuş uzaklığının uzun olması. - Daha fazla bal ve polen toplayacak fiziki özelliklere sahip olması. - Kovanlarını temiz tutması ve hastalıklara karşı dayanıklı olması. - Coğrafya ve iklim şartlarına dayanıklı olması. - Hortum uzunluklarının fazla olması. - Ana arıların yumurtlama yeteneklerinin yüksek olması.- Oğul eğilimlerinin düşük olması.
KARNİOL
Karniol Arıları: (Apis mellifera carnica), ince yapılı ve uzun dillidir. Kısa ve sık bir kıl örtüsüne sahiptirler. Gri arılar da denilen Karniol arısının kitini çok koyu renktedir ve genellikle 2. ve 3. halkalar üzerinde kahverengi noktalar, bazen de kahverengi çizgiler vardır. En sakin ve uysal arı ırkıdır. Yavru üretme kabiliyetleri çok iyidir. Küçük aileler halinde kışladıklarından yiyecek tüketimleri azdır. Polen miktarı yeterli olduğu sürece yavru büyütme uzun süre devam eder. Sonbaharda ailenin nüfusu süratle azalır.Çok sert iklim şartlarında bile kışlama yetenekleri iyidir. Oğul verme eğilimleri yüksektir. Yön tayin etme ve kovanlarını bulma duyguları kuvvetlidir. Yağmacılığa karşı meyilli değildirler. Çok az propolis kullanırlar ve bu yüzden yavru hastalıklarına karşı çok hassastırlar. Çevre şartları değişikliklerine uyma kabiliyetleri yüksektir.
KAFKAS
Kafkas Arısı: (Apis mellifera caucasica) Çok uysal,çalışkan ve şiddetli soğuğa dirençli olma gibi üstün ırk özellikleri vardır. Hortumları diğer arı cinslerinden uzundur. Sık sık oğul verme eğilimine girmemeleri bu ırkın üstün nitelikleri arasındadır. Yavru verimleri yüksektir ve kuvvetli aileler meydana getirirler. En kuvvetli oldukları devre yaz ortasıdır.
İTALYAN
İtalyan Arısı: (Apis mellifera ligustica) Eskiden beri üstün özelliklerini koruyan üstün bir arı ırkıdır. Asıl yurdu Kuzey İtalya'dır. İtalyan arıları çok çalışkan ve uysaldırlar. Ana arı bol yumurtlama yeteneğine sahiptir.